Drobečková navigace

Hasičské piškvorky MHJ 2023

Moravská hasičská jednota OV Přerov pořádá dne 12. 3. 2023 soutěž. Hasičské piškvorky 2023

Zpět

Soutěž je určena pro mladé hasiče členy MHJ, ČHJ, SH-ČMS a jiných spolků, pracujících s mládeží se zájmem o hasičský sport.

Datum konání: sobota 12. března 2023. Začátek: 10.00 hod.

Místo: technologická hala - Střední polytechnická škola Olomouc, Rooseveltova 79/472, 779 00 Olomouc

 

Časový rozpis soutěže:

 Příjezd a prezence kolektivů- do 9.30 hod.

Slavnostní zahájení               -     10.00 hod.

Začátek soutěží                      -     10.15 hod.

Předpokládané ukončení      -     14.00 hod.

 Velitel soutěže:                       Antonín Krátký

Hlavní rozhodčí:                      Antonín Indrák

Vedoucí sčítací komise: Alexandra Škrabalová

Finanční záležitosti:    Hanka Lašáková - OV MHJ Přerov

Zdravotní služba:        Lucie Skácelíková

Ozvučení:                                Tomáš Pavelka

Rozhodčí dodají jednotlivé organizace-(2 rozhodčí).

 Strava a občerstvení: zajistí komise mládeže OV MHJ, počet porcí bude stanoven podle obdržených závazných přihlášek. Každý kolektiv dostane při prezenci stravenky v hodnotě 50.-Kč na osobu a celkovou částku uhradí Hance Lašákové - hospodářce OV Přerov.

 Soutěžní kategorie: přípravka   do 6 let

                                   mladší         6 -12 let

                                   starší           12 -16 let

                                   dorost         15 - 18let

 Soutěžit bude vždy tříčlenné družstvo, za starší může startovat mladší člen, za mladší nesmí startovat starší. Kategorie dorost může být doplněna pouze o člena z kategorie starších. Za každý sbor může soutěžit po jednom družstvu z každé kategorie, děti se však mohou na každou disciplínu libovolně měnit, dle rozhodnutí vedoucího, tzn. že celkem může za sbor soutěžit až 15 dětí v každé kategorii.

 Popis soutěží:

 SAVOŠRUBSLEP

Ve vzdálenosti 3 m od startu jsou položeny vedle sebe 2 savice (dětské). Závodníci stojí na startu vedle sebe a 2 mají oči zavázány šátkem. Třetí je tzv. „vodič“. Na povel startéra navede „slepce“ k savicím a to tak, že první si stoupne dopředu před savice zády a druhý k zadnímu konci, ale také zády. Savice teď oba uchopí obvyklým způsobem a podle pokynů „vodiče“ je přenesou na metu vzdálenou 10 m od startu (první jde popředu a druhý couvá). Zde savice odloží za sebou tak, aby je bylo možno sešroubovat. Ten, který šel vzadu zvedne konec savice se závitem mezi nohama a přidrží. Druhý si vezme konec s maticí a třetí, který jediný vidí uchopí konec savice a udržuje souosost. Nyní 2 „slepci“ savice sešroubují do sebe, aby matice byla až na doraz. Jakmile jsou hotovi vedení odloží a vracejí se na start. Kategorie přípravka a mladší provádějí bez zavázaných očí. Soutěží se na čas.  Trestné body: 10 trestných bodů za nedotaženou matici savice.

 ZPÁTEČNÍK

Závodníci stojí na startu tím způsobem, že prostřední je otočen zády k cíli. Všichni 3 jsou do sebe zaklesnuti lokty. Na povel startéra vyběhnou směrem k cíli, kde stojí kužel, tento oběhnou a vrací se zpět ke startu. Běžet musí všichni tři, nemohou si pomáhat tím, že prostředního ponesou. Trestné body: při nesení 30 trestných bodů

 PING-PONGPROUDY

 Na stolku ve vzdálenosti 5 metrů leží 2 proudnice „C“ s uzávěrem a 2 ks ping-pong míčků. Na povel startéra vyběhne první závodník a vezme proudnice tak, že má v každé ruce jednu, výstřikovou hubicí nahoru. Poté vyběhne druhý, na každou proudnici položí po jednom míčku a zůstane u stolku. Úkolem prvního soutěžícího je dojít ke startu a proudnice s míčky předat třetímu. Ten dojde ke stolku, předá proudnice druhému a tento je nese zpět prvnímu k cíli. První je uchopí a opět nese ke stolku, kde je společně s třetím položí zpět na stolek (pozor na pád míčků-ještě se to počítá). Soutěží se na čas. Trestné body: Každý pád míčku na zem – 30 bodů. Míček, který spadne vrátí soutěžícímu, ten, kdo je zrovna volný-taktika. Přípravka a mladší: 1 proudnice (drží oběma rukama) a 1 míček.

 ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SVÉPOMOC

Před startem si děti vylosují každý jednu obálku, ve které je napsané jejich postižení. Jeden je slepý, druhý hluchý a třetí má zlomenou nohu. Slepý dostane zatemněné brýle, hluchý sluchátka přes uši a polámaný si sedne na zem. Úkolem slepého a hluchého je navést se k hromadě obvazů, které přinesou k polámanému, obvážou mu nohy – obě nohy obvázané dohromady od kotníků nad kolena, konec obvazu ukončen zahrnutím, nebo jiným vhodným způsobem bránícímu odmotání a na stoličce z rukou ho přenesou do cíle vzdáleného 2m, 5m, 10m – dle kategorie. Pro obvaz může jít pouze jeden z chodící dvojice a může vzít maximálně 2 obvazy najednou.

 Přípravka: 2 trojcípé šátky – jeden ks na každou nohu, tzn. 1 cestu pro šátky.

Mladší: Obvazy jsou 4 – 2ks na každou nohu. Délka každého obvazu je 2 m.

Starší + dorost: Obvazů je celkem 6 – 3ks na každou nohu. Délka každého je 3 m.

 Trestné body: Při odpadnutí obvazu (i částečné odmotání) při přenosu postiženého do cíle 30 trestných bodů.

 HLAVOTOČOVÁ TREFOVAČKA

Na vzdálenějším konci stolu obdélníkového tvaru (cca 0,8x1,6 m), který je vzdálen 3 m od startu je postavených 6 kelímků 0,5 l do tvaru pyramidy-kelímky budou zatíženy, aby se nevyvracely. Na bližším konci je kyblík s 20 ks ping-pong míčků. Po startu se první hráč 5x otočí kolem dokola, rozběhne se ke stolu a snaží se trefit míček do kelímku. Při házení se nesmí soutěžící dotýkat stolu a musí stát 30 cm od stolu – bude vyznačeno čárou nebo jiným vhodným způsobem. Jakmile trefí míček do PRÁZDNÉHO kelímku (nesmí v něm být míček), vrátí se na start. Po překročení čáry vybíhá další hráč, který se zase 5x otočí a běží házet. Čas se zastavuje po tom, co se hráč trefí do posledního kelímku a přeběhne čáru, nebo po uplynutí časového limitu. Časový limit na disciplínu je 2minuty. Míčky, které upadnou, budou pořadatelem sbírány a vraceny do kyblíků.

 Přípravka: Na zemi jsou postavené 3 kbelíky a děti se do nich hází tenisové míčky, každý musí hodit do jednoho prázdného kbelíku, nesmí házet do toho, kde už míček je.

 Mladší: kelímky budou uprostřed stolu a každý bude házet opět do prázdného kelímku.

Starší+ dorost budou mít kelímky na konci stolu, jak je popsáno na začátku.

 Trestné body: za každý prázdný kelímek 10 trestných bodů

 Po ukončení proběhne tajná soutěž dospělých účastníků a doprovodu.

 

Zpět

Další zprávy: obecné